Wat, Wanneer, Hoe aten de oude grieken?

Als ontbijt doppen de Grieken een stuk brood in onverdunde wijn.

Soms vulden zij deze maaltijd aan met het eten van olijven of vijgen.

Een Grieks formeel diner:

Tijdens formele diners aten mannen en vrouwen apart van elkaar. De rijke mannen aten hun maaltijd liggend op een bank en gebruikten oud brood om hun handen schoon te vegen. De mannen gooiden vervolgens deze stukken oud brood op de grond, waarna dit gegeten of opgeruimd werd door de honden en slaven.  De beschikbaarheid van vlees hing niet slechts af van rijkdom, de woonplaats van een Griek had grote invloed op zijn mogelijkheid tot het eten van vlees. (bv. als je bij het water woont zul je meer vis eten dan vlees.)  In de steden was vlees schaars en daardoor duur, maar op het platteland kon een Griek profiteren van zijn jachtmogelijkheden. De meeste dieren moesten eerst geofferd worden voordat er van gegeten mocht worden, uit respect voor het dier en de Olympische goden. De ingewanden waren aan de goden besteed, de rest van het vlees was beschikbaar voor de aanwezigen. De Grieken dineerden rond zonsondergang; hun diner bestond dikwijls uit een voor- en hoofdgerecht. De meeste Grieken aten zittend op de grond, de rijken aten liggend op een bank. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb